Computerkabels kunnen datakabels zijn die worden gebruikt om gegevens tussen verschillende componenten te verplaatsen, zoals toetsenbord, CPU, monitor, printer, scanner en andere multimediasystemen. Deze kabels maken snelle gegevensoverdracht mogelijk binnen de invoer- en uitvoercomponenten van de computer.

Een computer gebruikt verschillende soorten kabels om te bedienen. Het vereist een AC-voedingskabel, een snelle seriële busconnector, een USB-kabel, een digitale videokabel en een modemconnectorkabel. Een nieuwe pc wordt geleverd met al deze kabels. Deze kabels worden ook als losse artikelen verkocht en zijn gemakkelijk op de markt verkrijgbaar.

 

Alle soorten kabels die in een computer worden gebruikt, hebben verschillende doeleinden. De wisselstroomkabel is slechts een geïsoleerde geleider en geeft stroom aan de pc. De snelle seriële busconnector is een datakabel die wordt gebruikt om bits en bytes van de invoerapparaten naar de uitvoerapparaten over te brengen. USB-kabels worden gebruikt om gegevens over te dragen van andere bronnen, zoals digitale camera’s, videorecorders, mobiele telefoons, mp3-apparaten enz. De digitale videokabel wordt gebruikt om video-inhoud met hoge resolutie over te dragen van de computer naar een tv. Modemconnectorkabels worden gebruikt om de pc te verbinden met internetproviders voor toegang tot internet.

Eerdere computerkabels hadden veel minder snelheid en connectiviteit. Met verbeteringen in technologie is de kwaliteit van kabels verbeterd. Toch nemen al deze kabels veel ruimte in beslag en moeten ze indien nodig worden vervangen. Accessoires zoals kabels zijn duur en moeten goed worden onderhouden.

Computerkabels zijn een belangrijk onderdeel van elke desktop-pc. Door de opkomst van internettechnologie is de vraag naar pc’s en daarmee de vraag naar kabels toegenomen. Tegenwoordig zijn echter steeds meer mensen begonnen laptops en mobiele telefoons te gebruiken om toegang te krijgen tot internet. Deze apparaten hebben minder kabels nodig. De populariteit van deze apparaten groeit, omdat ze handiger en beheersbaarder zijn.