Het maakt niet uit of jij een beginnende of professionele audio producent bent, een goede studio monitor is een essentieel onderdeel om jouw audio mee te luisteren. Desondanks is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn voor welke doeleinde een studio monitor geschikt is en voor welke doeleinde een andere vorm van luidspreker goed van pas komt. Iedere luidspreker geeft namelijk een geheel nieuwe ervaring aan de muziek of het geluid, waardoor het belangrijk is om te weten welke vorm jij nodig hebt om jouw geluid tot succes te mixen. 

Waarvoor worden studio monitoren gebruikt

Het belangrijkste verschil tussen een reguliere luidspreker een een studio monitor is dat een studio monitor ontworpen is om elk vlak te klinken. Dit betekent dat de audio zo correct en precies mogelijk afspelen om zo dicht mogelijk tot de realiteit te klinken. Er wordt dus geen gebruik gemaakt van filters of benadrukking van specifieke frequenties. Dit is voornamelijk belangrijk tijdens de productie van muziek. Een studio monitor is namelijk de meest effectieve manier om fouten, errors of ongelijkheden te constateren, zodat je deze allemaal kunt aanpassen. Reguliere luidsprekers zijn uiteindelijk bedoeld om het eindresultaat op een genietbare manier mee te luisteren. Iedere luidspreker geeft namelijk zijn eigen dynamiek aan de muziek. Visueel lijken deze twee hetzelfde, maar de luisterervaring is totaal anders. 

Studio monitoren of studio koptelefoons

Studio koptelefoons zijn ontworpen om te dienen als een uitbreiding element van het concept van een studio monitor. Wat hiermee wordt bedoelt is dat ze, net zoals een studio monitor, een vlakke, nauwkeurige audio geven die jou een nauwkeurige ervaring geeft van jouw geproduceerde audio. Over het algemeen wordt er niet aangeraden om studio koptelefoons afzonderlijk te gebruiken voor het mixen van audio. Het is een element wat voornamelijk een extra ervaring toevoegt tijdens het mix proces in combinatie met een studio monitor, dan dat het een op zichzelf staand element is. Als jij wenst om jouw muziek zo professioneel mogelijk te mixen en produceren, kun je terecht bij I4studio voor het vinden van betaalbare en kwalitatieve studio monitoren. In het assortiment zijn zowel tweedehands als nieuwe monitoren te vinden, zodat er altijd een apparaat te vinden is wat past bij jouw budget. 

Het gebruik van een studio monitor in een privé setting

Ondanks dat de studio monitoren die je kan bestellen bij I4studio, origineel zijn ontworpen voor studio settings, vragen sommige mensen zich regelmatig af of het ook te gebruiken is in een privé setting, zoals in een woonkamer. Het apparaat is origineel ontworpen om fouten mee te horen, waardoor de ervaring van de luisteraar een stuk anders kan aanvoelen. Het is echter niet onmogelijk. Het klinkt voornamelijk goed wanneer jij het hoort van een afstand. Wanneer jij dicht op de luidspreker zit en voor de monitor beweegt zal je opmerken dat de audio continue anders klinkt, wat soms als onprettig kan worden ervaren. Aangezien je in de meeste gevallen in jouw woning rondloopt, beweegt en leeft, zal je deze onregelmatigheid opmerken.