Het is geen geheim dat elk gebouw verlichting nodig heeft om goed te kunnen draaien. Zonder verlichting wordt het natuurlijk een beetje lastig om dingen voor elkaar te krijgen. Elektriciteit kan soms alleen uitvallen, waardoor je geen verlichting meer hebt. Daarom bestaat er centrale noodverlichting. Wil je weten wat het principe van centrale noodverlichting is? Lees dan snel verder.

Verschil tussen centraal en decentraal 

Er bestaat centrale en decentrale noodverlichting. Uiteraard zit er een verschil tussen die twee soorten noodverlichtingen. Het is daarom handig om te weten wat het verschil dan precies is. Voor noodverlichting is er bijvoorbeeld een 24V noodvoeding nodig. Bij decentrale noodverlichting is er een batterij in de noodvoeding geplaatst. De noodverlichting werkt dus met een armatuur waarbij de batterij is ingebouwd. Hiernaast zit er ook een lader bij. Je hebt dus altijd noodverlichting wanneer de elektriciteit uitvalt, omdat dit onafhankelijk is van de kabelinfrastructuur.

Centrale noodverlichting zit wat anders in elkaar dan decentrale noodverlichting. Daar heb je geen armatuur met een ingebouwde batterij. Bij centrale noodverlichting heb je namelijk meerdere centrales. Door die centrales wordt de verlichting gevoed en daarmee heb je maar een kleine kans dat je lichtuitval hebt. Centrale noodverlichting is wel afhankelijk van de kabelinfrastructuur, dus het is belangrijk om daar rekening mee te houden. 

Situaties voor centrale noodverlichting

Het kan best lastig zijn om te bepalen welke soort noodverlichting je nodig hebt. Toch zijn er een aantal situaties waarbij je het beste voor centrale noodverlichting kan kiezen. Ten eerste is de centrale noodverlichting heel erg geschikt voor gebouwen die erg hoog zijn. Denk onder andere aan een kerk of een loods. Daar zit de verlichting erg hoog ingebouwd. Door centrale noodverlichting hoef je niet helemaal te klimmen om bij de verlichting te komen, omdat je het vanaf de grond kan bedienen.

Ten tweede wordt centrale noodverlichting vaak gebruikt bij omgevingstemperaturen die erg laag of hoog zijn. Een te lage of hoge omgevingstemperatuur kan een negatieve invloed hebben op de centrale noodverlichting. Doordat de centrale noodverlichting maar op één plek is, is het niet mogelijk dat de lage of hoge omgevingstemperatuur invloed kunnen hebben op de centrale noodverlichting. Dit kan voor rust zorgen bij mensen die in het gebouw werken. 

Voordelen van centrale noodverlichting

Centrale noodverlichtingsinstallatie heeft een aantal voordelen ten opzichte van de decentrale noodverlichting. Het eerste voordeel komt naar voren bij het vervangen van het armatuur. Dit heeft namelijk niet zoveel onderhoud nodig. Hierdoor hoef je het armatuur om de vier jaar pas te vervangen en dat zorgt voor lagere onderhoudskosten. De centrale noodverlichting zorgt als het ware voor een langere levensduur en dat is erg handig. 

Heb je geen verlichting meer en wordt de centrale noodverlichting ingeschakeld? Dat is fijn, want de centrale noodverlichting werkt ongeveer drie uur autonoom. Dit betekent dat de noodverlichting dus zelfstandig werkt voor een langere tijd. Hierdoor kunnen de problemen rondom de elektriciteit hopelijk worden opgelost. Dit is voor bepaalde gebouwen erg belangrijk. Denk aan een ziekenhuis waar verlichting cruciaal is.